Poziv na sudjelovanje - Politološki razgovori 2017.

Hrvatsko politološko društvo

 

POZIV NA SUDJELOVANJE

na godišnjem kongresu Hrvatskog politološkog društva

 

Politološki razgovori 2017.

Zagreb, 10-11. studenog 2017.

 

„SLABLJENJE DEMOKRACIJE – JAČANJE POPULIZMA“

 

Ovogodišnji kongres Hrvatskog politološkog društva, Politološki razgovori 2017., bavi se temom odnosa demokracije i populizma. Time, nakon duljeg vremena sporadičnog održavanja našega najvažnijeg politološkog okupljanja, želimo ukazati na važnost redovite rasprave među stručnom i znanstvenom zajednicom, o najvažnijim problemima i događajima u suvremenoj politici i društvu. Skupom u 2017. godini obnavljamo uspješnu višedesetljetnu tradiciju profesionalnog okupljanja znanstvenika koji se bave politološkim, ali i sociološkim, ekonomskim, sigurnosnim, medijskim, filozofskim i drugim politologiji bliskim temama.

Temom „Slabljenje demokracije – jačanje populizma“, želimo otvoriti raspravu o odnosu ta dva politološki iznimno zanimljiva, ali kompleksna pojma. Cilj nam je analizirati posljednje političke, ekonomske i šire društvene događaje, u Hrvatskoj i inozemstvu, kako bismo razumjeli dosege i ograničenja u funkcioniranju političkih sustava, nadasve sustava vlasti, institucija i aktera. Od parlamentarizacije populističkih stranaka u Hrvatskoj, preko otvorenog zagovaranja iliberalne demokracije u nekim državama Srednje Europe, do referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, jasno je da rascjep između građana i elite sve više raste, te da je drugo desetljeće 21. stoljeća daleko od mirne i sigurne plovidbe kakvu je Francis Fukuyama predvidio početkom 1990-ih, raspravljajući o kraju povijesti do koje je došlo zbog pobjede tržišne ekonomije i liberalne demokracije. Pritom ne smijemo zanemariti ni rastući jaz u raspodjeli dohotka, kako u Hrvatskoj tako i na globalnoj razini, ni proliferaciju lažnih informacija pod utjecajem društvenih mreža.

S obzirom na to, Hrvatsko politološko društvo poziva sve zainteresirane stručnjake, iz Hrvatske i inozemstva, da se prijave za sudjelovanje u ovogodišnjem kongresu koji će u nekoliko panela, okruglih stolova, plenarnih rasprava i predstavljanja knjiga, pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja:

Koji problemi i prilike postoje u daljnjoj demokratizaciji političkoga sustava Hrvatske?
Na koji se način Europska unija i Hrvatska nose s populističkim pritiscima na politički sustav?
Kakva je veza između rasta populizma i proliferacije sigurnosnih izazova u svijetu?
Koje su veze i međuodnosi između šire društvene krize i rasta političkog populizma?
Kakva je uloga starih i novih medija u očuvanju/izgradnji demokracije?
Što nam komparativna politika govori o potencijalima uspjeha populizma danas i novim (protu)valovima demokratizacije?
Kako se javne politike nose s populističkim pritiscima?
Mogu li politička i socijalna teorija, a posebno kritički pristupi, pronaći odgovor na slabljenje temelja demokracije i jačanje podrške populizmu
Na koji način ekonomija, pravo, sociologija, geografija i druge društvene i humanističke znanosti odgovaraju na te probleme?
Leži li ključ očuvanja demokracije u obrazovanju građana za demokraciju i što o tome govori novi/stari građanski odgoj?
Na koji način populizam utječe na razvitak i promjene u izbornim kampanjama i političkoj komunikaciji?

Pozivamo sve članove i članice Hrvatskog politološkog društva, znanstvenice i znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva, te sve zainteresirane, da pošalju prijedloge svojih konferencijskih izlaganja. Naslov izlaganja s kratkim sažetkom (maksimalno 300 riječi), ključnim riječima i svojim podacima, potrebno je prijaviti putem sustava EasyChair, na stranici https://easychair.org/conferences/?conf=hpr2017 ili na stranici http://politologija.hr/hr/prijavnica-za-sudjelovanje

Za eventualne probleme i upite javite se na email: dcepo@pravo.hr / bzguric@fpzg.hr.

 

VAŽNE INFORMACIJE:

Mjesto održavanja: Fakultet političkih znanosti, Lepušićeva 6, Zagreb

Rok za slanje sažetaka: 8. listopada 2017.

Obavijest o prihvaćanju sažetka: 15. listopada 2017.

Rok za uplatu kotizacije: 1. studenog 2017.

Kotizacija: 100,00 kn za sudionike/ce koji nisu članovi/ice HPD-a; besplatna kotizacija za članove/ice HPD-a

Uplata kotizacije na: žiro račun: HR0823600001101230168 (Zagrebačka banka) (u opisu plaćanja navesti ime i prezime izlagača)

Kontakt: hpd@politologija.hr

Dokumenti

Statut HPD-a